Pass - Visum - ESTA till USA/Kanada

Det är ditt ansvar som resenär att inför resan ha giltigt pass, visum, visum för mellanlandning eller andra eventuella dokument som krävs. En del länder kräver att passet är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Viseringsregler förändras ofta, så även om du rest till ett land tidigare och då inte behövt visum, är det klokt att kontakta landets ambassad/konsulat och kontrollera det igen.
Här kan du läsa mer om pass och nationellt ID-kort

Vid resa till USA

ESTA betyder "Electronic System for Travel Authorization" och syftar till att spåra så kallade högriskpassagerare redan innan avresa. Det nya anmälningssystemet, ESTA, togs i bruk den 1 augusti 2008. Alla medborgare som omfattas av Visa Waiver-programmet, däribland Sverige, är tvingade att registrera sig och ansöka om inresetillstånd via ESTA.

Det är resenären som själv ansvarar för att han/hon registrerat sig senast 72 timmar före avresa och erhållit inresetillstånd. Svenska Resebyråföreningen (SRF) rekommenderar att kunden själv och inte resebyrån fyller i registering för resa till USA. Detta för att om resebyrån fyller i blir det inte kunden som ansvarar för informationen som registeras. Resebyrån kan inte anta att de uppgifter som lämnas av kund exempelvis via mail eller telefon är korrekta. Resebyrån bör dock informera alla resenärer om denna skyldighet. Vid försäljning av paketresor är både arrangören och återförsäljaren skyldiga att informera resenären om alla inresebestämmelser. Registrering skall göras på: ESTA:s hemsida.

Det finns all anledning att rekommendera resenärer, som avser att resa till USA ett flertal gånger under den kommande tvåårsperioden, att registrera sig redan nu. Erhållna tillstånd att resa in i USA gäller under en tvåårsperiod, dock längst till dess passets giltighet går ut.

Ytterligare information kan hämtas på www.usemb.se.

Vid resa till Kanada

Senast 72 timmar före inresa till Kanada måste du personligen ansöka om inresetillstånd via http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Detta gäller för svenska medborgare, medan andra regler kan gälla för andra nationaliteter. Är du medborgare i annat land är det därför viktigt att undersöka vad som gäller.

Vid resa till Dubai

Vid in- och utresa till Dubai ska man visa pass. Passet måste vara giltigt minst tre månader efter hemresedatum. Det är inte tillåtet att resa in i Förenade Arabemiraten med ett trasigt eller provisoriskt pass. Visum behövs ej om du är svensk medborgare och inte ska stanna i landet mer än 90 dagar.